Statsministermøte og oljeinnspurt

Før vinterferien var jeg og seks representanter for Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja på Stortinget der vi hadde et møte med representanter fra Energi- og miljøkomiteen og Næringskomiteen. Men kanskje mest kult og i hvert fall mest spennende var møtet vi hadde med statsminister Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv-Signe Navarsete på Statsministerens kontor.

Foto: Statsministerens Kontor

Ordførere fra Nord-Norge hadde et par uker tidligere hatt audiens hos Jens og delt deres versjon av virkeligheten. Regionrådsleder i Vesterålen kunne til og med meddele statsministeren at han hadde minst 95% av befolkningen bak seg i kravet om en konsekvensutredning – en åpningsprosess. I en region tjåke full med lettkjøpte og naive politikere er det lett å få inntrykket at alle deler ordførernes mening. At alle driter i klimaet etter et par studieturer, fine middager og store løfter. Vi dro til Oslo for å vise Stortingspolitikerne og regjeringsmedlemmene at finnes mange motstandere i nord, og at det er vi har de beste argumentene.
Å våkne opp med feber og influensa er kanskje ikke helt ideelt, men av og til gjør det ingenting. Spesielt når du, en ung og plagsom miljøverner har klart det umulige: Å få et møte med Norges mektigste mann. Da stå du opp, tar en håndfull paracet og setter deg på trikken. Det er ikke hver dag en slik mulighet byr seg.

Foto: SV

Det var to spennende møter. Vi følte at vi fikk lagt frem våre synspunkt på en bra måte og at tilhørerne var interesserte i det vi hadde og si. Bedre går det vel ikke an å få det? Eller, det hadde jo vært flott om Jens plutselig hadde slått seg på låret: ”Ja, hva sier dere folkens. Jeg tror vi går for varig vern!” Selv om det ikke skjedde, så dro vi derfra ved godt mot og med tro på seier.
Innspurten er i gang. I følge NRK, kommer avgjørelsen allerede i morgen. Og best av alt: VI VINNER! Ja, ryktene sier at det ikke blir noen konsekvensutredning – det går mot seier!!!!!!!!!!!!!!!!! (Jeg kunne ha skrevet utropstegn i det uendelige.) Det er nesten for godt til å være sant! Dette var saken som gjorde at jeg startet å engasjere meg i Natur og Ungdom og det er den saken jeg har jobbet aller, aller mest med i løpet av de to årene jeg har vært aktiv. Denne saken engasjerer meg ikke bare fordi jeg er opptatt av klima og miljø, men dette er heimplassen min det er snakk om, og jeg lar ikke noen kødde med den uten kamp.
Jeg tror og håper at morgendagen blir en festdag for alle dere fantastiske folk som har stått på; skrevet leserbrev, stått på stand, arrangert seminar og konserter og aksjonert!
Kom igjen Jens! Ta det riktige valget for Lofoten, Vesterålen, Senja, ungdommen, framtida, klimaet og miljøet. Si nei til oljeboring!

A couple of days ago me and six other representatives from the Peoples Organization for an Oil-free Lofoten, Vesterålen and Senja met Jens Stoltenberg, the prime minister of Norway and also several members of parliament to share our views and hopefully convince them to say no to drilling. It was an interesting and at times a bit scary experience, but I’m pretty confident when I say that I think our message got through.
Apparently, the decision is being announced tomorrow! Rumour has it we win!!!! If that’s the case, it’s the biggest environmental victory in Norway’s history. This battle has been immensely important for so many people, me included. I hope tomorrow will be a day of celebration for everybody that has fought for an oil-free Lofoten, Vesterålen and Senja.

Vist 1153 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Flott at konsekvensutgreiinga ble stoppa. Det hjeper å stå på. Takk til alle som har vore med i kampen.

Fin avledningsmanøvre. Nu kan vi gå inn til 35 istedet for 50 og starte for fullt ved Jan Mayen og ved den nye delelinja i Barentshavet. Endelig skal vi få delta i aktivitetene vi her langt i nord også. Etter 2013 tar vi kortversjonen av konsekvensutredning om Lofoten.

Slik som jeg forstår saken, er motstanderne av olje virksomhet i LoVeSe redd for torksen og turisme. I debatten som fant sted et par uker siden i Narvik, nektet motstandere (Rødt, SV) å se sannheten i øynene. Selv om Torgeir Trældal orienterte om olje feltene i Storbrittania ‘Wytch Farm’ der olje hentes opp fra et område som er sårbar og vernet, gikk deres retorikk tilbake til oljeutslipp, oljeutslipp, oljeutslipp og manglende oljeberedskap. Det virker som motstanderne er så opphengt i sine prinsipper at de ikke makter å høre på saklig informasjon lagt fram av andre. Jeg viser til nettdebatten der Dagny Pettersen klarte å påstå at Trældal orientert om framtidens teknologi som ikke finnes en gang. Dette til tross for at informasjonen som ble lagt fram var at teknologien ikke bare finnes, men er tatt i bruk i Storbrittania. (Se linken under.)

Mange vil spør hvordan kan olje hentes fra under havet uten at det er fare for oljeutslipp. Jeg vil anbefale samtlige (også Jens Stoltenberg) og lese følgende: http://www.bpnsi.com/index.asp?id=7369643D312669643D313531. Der kan du se at Wytch Farm-området er bl.a. på Verdensarv listen. Teknologien tatt i bruk er simpelt – det bores tunnellen fra land-anlegget UNDER sjøen ut til oljefeltet, der det bores ned til oljereservene – all transport av oljen foregår gjennom tunnelen. Med andre ord – INGEN fare for sjølivet. Så er det motstandernes argumentasjon for turisme. Det er ikke snakk om å legge anlegget i Nusfjord eller Reine! Det er ikke en eneste turist som ville reagert negativt over at de måtte passere et industrielt anlegg en eller annen plass i sine reiser. Et tenkt eksempel er dette: Jeg har veldig lyst å oppleve Venezia, men jeg forstår at byen synker og at Italienerne er nødt å finne på noe for å redde byen. Jeg ville kunne se igjennom fingrene evt. tekniske installasjoner for å kunne oppleve Venezia.

Norge er nødt å se på nord-områdene på en annen måte en det som gjøres i dag: arbeidsplasser må skaffes, altså. Forgubbing må stanses før hele landsdelen er avfolket. Utvikling av olje virksomheten i LoVeSe er en måte å gjøre dette på.

Til Stoltenberg’s feighet. Jeg er fullstendig oppgitt over hvordan demokratiet utøves i dette landet! SV’erne burde være kjepphøy der de sprader rundt Stortinget i disse dager – men jeg får frysninger nedover ryggen når de snakker om hvordan demokratiet har seieret. For de gikk på et dundrende valgtap i nord (Kun Hansen og så vidt det kom inn i Stortinget) og hverken Troms, Finnmark eller Nord Trondelag sendte en SV’er til nasjonalforsamlingen. Og valgkampsaken deres var nettopp oljen utfor LoVeSe!!) Så, Kristin Halvorsen – og særlig Erik Solheim – ikke snakk om hvordan demokratiet har seieret. Det blir bare for dumt.

-Ja hvilket demokrati var det som “seiret”? Mener å ha lest at kun en tredjedel var imot konsekvensutredningen.
Det er mulig jeg tar feil. Var det lokale meningsmålinger, eller var det også oljeboring i sin helhet? Nesten samtlige berørte ordførere var positive til konsekvensutredning. Uansett så sier nu denne avgjørelsen noe om demokratiet.

Det er kanskje fint å spare på noen ressurser også?
Til kommende generasjoner?

Annonse

Nye bilder